Veelvoorkomende soorten autoschade in de lente 

De lente is officieel begonnen en auto’s kunnen weer uit de winterstalling worden gehaald. Hoewel de lente een zeer geliefd seizoen is, brengt het voor autogebruikers bepaalde  uitdagingen met zich mee. In de lente krijgen we te maken met wisselende weersomstandigheden, opspattend vuil en puin en drukte op de weg. Allemaal factoren die de kans op autoschade vergroten. In deze blog bespreken we verschillende soorten autoschade die zich veel in de lente voordoen en delen we tips om schade te voorkomen.

1. Schade door een glad wegdek

Hoewel de lente vaak geassocieerd wordt met zon en warmer weer, kan het wegdek in deze periode nog steeds glad zijn. Regen- en sneeuwbuien komen ook in deze tijd van het jaar voor. Een glad wegdek kan leiden tot schade aan de ophanging, de uitlijning of de banden van uw auto. De ophanging en de uitlijning van uw auto zijn cruciaal voor de veiligheid en het rijcomfort. Laat deze daarom regelmatig controleren. Inspecteer daarnaast uw banden op slijtage en profieldiepte. Zo weet u zeker dat deze in goede staat zijn. Heeft uw auto minder grip op een glad wegdek? Pas dan uw snelheid aan en vergroot de afstand tot andere weggebruikers om ongevallen te voorkomen.

Heeft u schade opgelopen aan uw auto?

2. Schade door opspattend vuil en puin

In de lente kan het in Nederland nogal hard waaien. Door de harde wind komt er eerder vuil en puin op de weg terecht. Denk bijvoorbeeld aan takken die van de bomen waaien of zwerfafval dat door de wind wordt verplaatst. Wanneer u over deze wegen rijdt, kan het vuil en puin tegen uw auto opspatten en lelijke krassen en deuken veroorzaken. Daarnaast kan het in de carrosserie van uw auto terechtkomen en roest veroorzaken. Dit kan op den duur leiden tot permanente lakschade. Zorg er daarom voor dat u uw auto regelmatig wast en inspecteert op eventuele beschadigingen.

3. Schade door drukte op de weg 

Naarmate de temperaturen stijgen en de dagen langer worden, gaan mensen er weer meer op uit. Fietsers, motorrijders en voetgangers zijn slechts enkele voorbeelden van weggebruikers waar u als automobilist mee te maken krijgt. Drukte op de weg vergroot het risico op botsingen en ongevallen. Het is daarom belangrijk om extra alert te zijn en te anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers.

4. Schade door vogelpoep 

In de lente zijn vogels weer actiever en is de kans groter dat hun uitwerpselen op uw auto terechtkomen. Vogelpoep kan de lak van uw auto beschadigen als u dit niet snel genoeg schoonmaakt. Een eenvoudige manier om vogelpoep te verwijderen, is door de poep eerst weg te spoelen met water en vervolgens de auto te wassen met autoshampoo en water. Door snel te handelen voorkomt u schade aan de lak en blijft uw auto er fraai uitzien.

5. Schade door hagel

Tijdens de lente vinden er geregeld onweersbuien plaats. Onweer gaat af en toe gepaard met flinke hagelbuien. Grote hagelstenen kunnen krassen, deuken en andere soorten schade veroorzaken aan de carrosserie van de auto. Er zijn enkele maatregelen die u kunt treffen om hagelschade te voorkomen. Parkeer uw auto zoveel mogelijk onder een afdak of in een garage. Als dit niet mogelijk is, dan kunt u een speciale beschermhoes aanschaffen. Het is verstandig om na een hagelbui uw auto te controleren op eventuele schade